Mootoriveneet ovat Suomen yleisin venetyyppi. Tämä ei ole mikään yllätys kun ottaa huomioon sen, kuinka monia eri tyyppisiä eri tarkoituksiin luotuja moottoriveneitä on olemassa. Moottoriveneet voidaan jakaa karkeasti kuuteen eri tyyppiin: pulpettiveneisiin, Bow Ridereihin, Hard Topeihin, Day Cruisereihin, Walk Aroundeihin ja hytillisiin.

Pulpettivene

Pulpettiveneet sopivat erityisesti kalastus- ja yhteysveneiksi, ja ovatkin tästä syystä erityisen suosittu valinta mökkiveneeksi. Pulpettivene on yleensä lähes kokonaan avoin ja veneessä on helppo liikkua. Tarvittaessa osa avotilasta voidaan peittää kuomulla.

Bow Rider

Bow Riderit saapuivat Suomeen Yhdysvalloista 80-luvun lopulla. Bow Rider -veneissä tuulilasi on aina koko veneen levyinen ja antaa täten veneilijöille hyvän suojan. Yhdysvalloissa Bow Rider on suosittu valinta vesiurheiluun tai huviveneeksi.

Hard Top

Hard Top -veneet ovat osittain katettuja veneitä. Niiden kova katto ja ikkunat suojaavat veneilijää hyvin. Tarvittaessa myös veneen takaosa voidaan peittää pressulla. Hard Topeissa on vuode sekä yleensä myös keitin, ja tästä syystä ne sopivat päivä- ja viikonloppuretkiin. Pitkäkestoisille retkille tämä vene ei kuitenkaan ole paras valinta.

Day Cruiser

Day Cruiser on venetyyppi, joka yhdistää Bow Riderin ja Hard Topin parhaat ominaisuudet. Siinä on Bow Riderin tapaan paljon avotilaa ja Hard Topin tapaan taas yöpymismahdollisuus. Hytti on yleensä suljettava ja usein jopa lukittava, ja sen sisältä löytyy V-vuoden. Avotila voidaan peittää kuomulla.

Walk Around

Walk Around taas yhdistää pulpettiveneen ja Day Cruiserin. Walk Aroundissa on paljon avotilaa, mutta myös yöpymismahdollisuus löytyy. Walk Aroundissa hytti tosin sijaitsee pulpetin ja rungon sisällä, kun Day Cruiserissa se taas sijaitsee keulassa. Walk Around ei ole Suomessa kovin suosittu venetyyppi, mutta kalastajat käyttävät sitä jonkin verran.

Hytilliset veneet

Hytillinen vene on melko laaja käsite, sisällä on olemassa esimerkiksi keski- taka- ja keulahytillisiä veneitä. Keskihytilliset hytit sopivat kalastus- ja yhteysveneiksi. Niissä on avotilaa sekä veneen perässä että keulassa, hytti on suljettava ja veneessä on mahdollista yöpyä. Takahytillisiä veneitä taas käyttävät lähinnä verkkokalastajat. Kuten nimestä voi päätellä, näissä veneissä hytti on veneen takaosassa, ja keulassa on suuri avotila. Keulahytilliset veneet taas sopivat pitkille matkoille ja jopa asumiseen, sillä niistä löytyy makuutilat ja salonki.