Veneilyä voi harrastaa monella tapaa

Veneily on monimuotoinen harrastus, ja veneitä onkin monia eri tyyppisiä hyvin erilaisiin tarkoituksiin. Tässä artikkelissa esittelemme Suomen suosituimmat venetyypit. Veneet eivät kuitenkaan suinkaan rajoitu näihin venetyyppeihin.

Perämoottoriveneet

Kaikista suosituimpia ovat perämoottoriveneet. Korkeintaan 20 hv perämoottoriveneitä on Suomessa 242 000 ja yli 20 hv perämoottoriveneitä 130 000. Perämoottoriveneitä voidaan käyttää moniin tarkoituksiin; esimerkiksi huviveneilyyn, kilpaveneilyyn tai kalastukseen. Myös sisäperämoottoriveneet ja sisämoottoriveneet ovat melko suosittuja. Erilaiset moottoriveneet ovat suosittu valinta esimerkiksi kesämökillä käytettäväksi veneeksi.

Soutuvene

Toisiksi suosituimpia ovat moottorittomat soutuveneet. Näitä on Suomessa jopa 260 000 kappaletta. Soutuvenettä voidaan käyttää muun muassa retkeilyyn tai kalastukseen, ja monilla suomalaisilla onkin esimerkiksi kesämökeillään soutuvene edellä mainittuja tarkoituksia varten. Soutuveneellä retkeily on halpa ja ekologinen liikuntamuoto. Laji myös sopii lähes kelle tahansa, sillä liikkeet ovat pehmeytensä vuoksi helliä nivelille.

Kanootit ja kajakit

Kanootteja ja kajakkeja on Suomessa jopa 40 000 kappaletta. Tämä ei toki ole kovin yllättävää ottaen huomioon sen, että satunnaiselle harrastelijalle sopivan kanootin tai kajakin saa hankittua melko edullisesti. Kajakki- ja kanoottimelonnan suurimpia eroja on se, että kajakin melassa on kaksi lapaa, kun taas kanootin melassa lapoja on vain yksi. Muuten melontatekniikka on molemmilla melko samankaltainen. Kanootit ja kajakit sopivat esimerkiksi retkeilyyn, kalastukseen tai ihan vain urheiluun, joskin eri tarkoituksiin tarkoitetut kanootit ja kajakit ovat hieman eri mallisia.

Purjeveneet

Kevytpurjeveneitä on Suomen vesillä 16 000 kappaletta ja purjeveneitä taas 14 500 kappaletta. Lisäksi moottoripurjehtijoita on 3500 kappaletta. Purjevenettä ostetaan harvemmin esimerkiksi mökkiveneeksi, sillä luonnollisesti moottorilla kulkeva vene on kätevämpi lähes mihin tahansa tarkoitukseen. Muinoin purjeveneitä oli myös hyötykäytössä, mutta hyötypurjehtiminen alkoi vähentyä, kun purjeita alettiin korvata moottoreilla 1900-luvun alussa.

Nykyään purjeveneitä käytetään lähinnä matkapurjehdukseen ja kilpapurjehdukseen. Matkapurjehdusta harrastaessa veneellä nimensä mukaisesti matkataan paikasta toiseen ja veneessä saatetaan yöpyä pitkiäkin aikoja. Jotta purjevene sopisi matkapurjehdukseen, tulee siinä olla nukkumapaikkoja, keittiö ja käymälä. Kilpapurjehdus taas on urheilua, ja on suurimmalle osalle purjehtijoista vain vapaa-ajan harrastus.