Golden Globe Race -kisaaja Abilash Tomy loukkaantunut vakavasti

Golden Globe Race -kisaaja loukkaantunut

Golden Globe Race -maailmanympäripurjehdukseen osallistunut intialainen Abhilash Tomy on loukkaantunut. Kyseessä on yksinpurjehduskilpailu, joka aloitettiin 1. heinäkuuta 2018 Ranskasta ja se tulee jatkumaan vuoden 2019 kesään asti. Kisa aloitettiin tasan 50 vuotta Sunday Timesin Golden Globe Racen jälkeen, ja tämän vuoksi vuoden 2018 kisassa käytetään samantyyppisiä veneitä kuin alkuperäisessä kisassa. Modernin teknologian käyttö veneissä ei ole sallittua, eikä myöskään satelliittipaikannusjärjestelmiä eli GPS:iä saa käyttää.

Golden Globe Race aloitettiin Ranskan Les Sables d’olonnesta ja reitti kulkee maailman ympäri eteläpuolelta ohittaen muun muassa Hyväntoivonniemen, Cape Leeuwin ja Kap Hornin. Reitin varrella on useita kuvauspisteitä, joilla kippareita haastatellaan heidän kulkiessaan ohi. Kippareiden ei tarvitse pysähtyä kuvauksen ajaksi. Kuvauspisteillä kipparien on myös mahdollista välittää eteenpäin esimerkiksi kirjeitä ja videoita.

Loukkaantuminen tapahtui myrskyn yhteydessä

Etelämerellä oli perjantaina 21. syyskuuta raju myrsky, joka johti kippari Abhilash Tomyn Thuriya-veneen ympäri pyörähtämiseen ja kipparin loukkaantumiseen. Tomyn vene oli pelastushetkellä pahasti vaurioutunut ja Tomy oli loukkaantunut niin pahasti, ettei hän pystynyt liikkumaan. Tomy joutui odottamaan pelastajiaan punkassaan maaten kolmen päivän ajan.

Veneen pyörähtäessä masto irtosi ja veneen sisätiloissa ollut Tomy paiskautui voimalla veneen rakenteisiin. Onnettomuuden tapahtuessa Thuriya oli 1900 meripeninkulman päässä Länsi-Australian Perthistä. Thuriyan paikansi australialainen pelastuslentokone.

Lähin vene oli kolmen päivän matkan päässä

Onnettomuuden sattuessa ranskalainen kalastusvalvonta-alus Osiris oli lähimpänä Thuriyaa sijaitseva vene, mutta Osiriksellakin oli paikan päälle kolmen päivän matka. Osiris saapui Thuriyan luo maanantaiaamuna klo 5.30. Osiriksen miehistö siirsi Tomyn alukseensa Reunionsaarten meripelastuskeskuksen ja lääkärin avustuksella.

Suunnilleen samoihin aikoihin Tomyn onnettomuuden kanssa sattui myös toinen onnettomuus Golden Globe Racessa. Gregor Mcguckinin vene menetti myös mastonsa. Mcguckin on pyytänyt evakuointia veneestään, mutta on kuitenkin jatkanut matkaansa käyttäen hätärikkiä.

Golden Globe Racessa on mukana yhteensä 18 kilpailijaa 13 eri maasta. Kisaajien joukossa on myös suomalainen Tapio Lehtinen. Kuusi kisaajista valitsi veneekseen Rustler 36 -veneen. Lehtinen päätyi kuitenkin Rustler 36:n sijasta Benelle Gaia 36 -veneeseen.