James Cookin aluksen hylky mahdollisesti löytynyt

Yhdysvaltalaiset tutkijat löydön takana

Yhdysvaltalaiset Rhode Islandissa työskentelevät tutkijat uskovat löytäneensä löytöretkeilijä James Cookin legendaarisen Endeavour-aluksen hylyn Yhdysvaltojen itärannikolta. Löydön tehneet meriarkeleogit sanovat onnistuneensa rajaaman sijainnin kahteen mahdolliseen kohteeseen.

James Cook on vuosina 1728-1779 elänyt brittiläinen tutkimusmatkailija ja kartoittaja. Cook tuli tunnetuksi maailmanympärimatkoistaan ja siitä, että hän kartoitti laajoja eurooppalaisille ennestään tuntemattomia alueita. Cook purjehti Tyynellämerellä kolmesti ja kartoitti muun muassa Newfounlandin saaren rantaviivan, Uuden-Seelannin rannikon ja Australian itärannikon. Hän teki myös matkoillaan paljon havaintoja kansoista, kasveista, eläimistä ja paikoista, joita ei Euroopassa aiemmin tunnettu. Kolmannella tutkimusmatkallaan Cook löysi Havaijin. Cook palasi Havaijisaarille vuonna 1779 ja menehtyi alkuasukkaiden kanssa syntyneessä kahakassa. Tämä keskeytti hänen yrityksensä löytää Luoteisväylä pohjoisella Tyynellämerellä.

Cookista tuli kuolemansa jälkeen kansallissankari ja hänestä on tehty kirjoja, maalauksia ja näytelmiä. Häntä arvostettiin erityisesti siksi, että hän oli levittänyt sivistystä maailmalle rauhanomaisin keinoin. Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä mieltä siitä, hyötyivätkö Tyynenmeren saarten asukkaat todella tästä “sivistyksestä” ja saamistaan tavaroista, sillä osittain tämä synnytti kansoissa vain ahneutta. Löytöretkillä oli siis myös huonot puolensa.

Cook lähti Englannista Endeavourillaan ensimmäiselle tutkimusmatkalleen vuonna 1768 eli 250 vuotta sitten. Olisikin siis melko hyvä sattuma, jos hylky löytyisi tutkimusmatkan 250-vuotispäivänä. Vuonna 2020 sen sijaan tulee kuluneeksi 250 vuotta siitä, kun kapteeni Cook löysi tutkimusmatkallaan Australian ja se liitettiin osaksi Britanniaa.

Hylkyjä kartoitettu jo 25 vuotta

Newportin rantojen hylkyjä on kartoitettu jo vuodesta 1993 lähtien eli 25 vuotta. Hylkyjä kartoittava RIMAP (Rhode Island Marine Archelogy Project) selvitti jo vuonna 1999, että James Cookin Endeavour-alus olisi myöhemmin toiminut vankialuksena Newportin satamassa kantaen nimeä Lord Sandwitch.

Nyt kun aluksen hylky on mahdollisesti löydetty, RIMAP jatkaa historiallisia ja arkelogisia tutkimuksia ja pyrkii todistamaan sen, että kyseessä on todellakin Endeavourin hylky. Alueen löydöt on tarkoin suojeltu, eikä kyseiselle paikalle saa ankkuroitua, eikä siellä saa myöskään sukeltaa. Käynnistetyllä hankkeella pyritään rahoittamaan hylyn luota nostettavien löydösten käsittely, näytteille laittaminen ja arkistointi.