Mitä on kajakkimelonta?

Kajakkimelonta tarkoittaa nimensä mukaisesti kajakilla liikkumista vesistöillä. Se on helppo sekoittaa kanoottimelontaan, mutta kyse on kuitenkin eri lajista. Kajakkimelonnassa istuma-asento on erilainen ja melassa on kaksi lapaa, kun taas kanootin melassa lapoja on vain yksi. Kajakki on pitkä ja kapea, pituus on yleensä noin 450-580 cm ja leveys taas 50-60 cm. Kajakissa on kanootista poiketen umpikansi, jossa on istuimen kohdalla aukko. Yleensä aukko peitetään melonnan ajaksi vesitiiviillä peitteellä, jotta kajakin päälle roiskuva vesi ei pääse sisään. Soutuveneestä poiketen kajakissa istutaan kasvot menosuuntaan päin.

Kajakkien historia

Inuiitit keksivät kajakit jo tuhansia vuosia sitten. He käyttivät kajakkien rakentamiseen ajopuuta ja joskus jopa valaiden luurankoja ja hylkeiden nahkaa. Kajakki luotiin alun perin metsästystä varten. Se mahdollisti hiljaisen liikkumisen ja eläinten yllättämisen takaapäin.

Euroopassa kajakeista alettiin kiinnostua vasta 1800-luvulla. Ranskalaiset ja saksalaiset olivat ensimmäisiä, jotka alkoivat käyttää kajakkeja urheiluun. Olympialaisten urheilulajiksi kajakkimelonta hyväksyttiin kuitenkin vasta 1936. Alkuun kajakkimelonta ei ollut kovin suosittu harrastus, mutta 1970-luvulla se nousi suurten joukkojen harrastukseksi.

Kajakkiin nouseminen

Jotkut jännittävät kajakkimelontaa sen vuoksi, että he pelkäävät kajakin kaatuvan. Useimmiten tämä tapahtuu joko kajakkiin noustessa tai kajakista poistuessa. Helpoimmin kajakin kyytiin nouseminen onnistuu matalalta laiturilta. Kajakki kannattaa laittaa laiturin viereen ja asettaa mela aukon taakse niin, että se on puoliksi laiturilla. Tämän jälkeen voidaan istua melan päälle niin, että toinen käsi on melan päällä laiturilla ja toinen käsi pitelee kajakin aukosta ja melasta. Tämän jälkeen voidaan alkaa siirtää toista jalkaa kajakin sisään ja siirtää paino jo osin kajakkiin. Kun yksi jalka on saatu kajakkiin, voidaan toinenkin jalka siirtää kajakin sisään kuitenkin pitäen edelleen melasta kiinni. Kajakin istuimelle voi joko istua heti ja oikaista jalat kajakin sisällä tai sitten voi istua ensin hetken kajakin takakannella ja oikaista polvet kannen alle. Kajakista poistuessa taas tehdään edellä mainitut toimenpiteet päinvastaisessa järjestyksessä. Näitä ohjeita noudattaessa kajakki ei pääse kellahtamaan siihen noustessa tai siitä poistuessa.