Mitä varusteita ottaa mukaan melontaretkelle?

Kajakkimelontaan tarvittavat varusteet riippuvat siitä, kuinka pitkälle melontaretkelle on tarkoitus lähteä. Jos kyseessä on vain muutaman tunnin päiväretki, tällöin varusteiksi riittävät yleensä mela, aukkopeite, melontaliivi sekä tarvittaessa ruoka ja vesi. Pidemmillä retkillä myös muille varusteille saattaa kuitenkin tulla tarvetta.

Luonnollisesti kaikista tärkein varuste on mela. Kajakkimelontaan tarkoitettu mela on noin kaksi metriä pitkä ja kanoottimelasta poiketen kaksilapainen. Melan varsi voi olla valmistettu puusta, alumiinista, lasikuidusta tai hiilikuidusta. Puinen mela on huomattavasti raskaampi, kuin esimerkiksi hiilikuidusta tehty. Lavat on yleensä tehty polyeteenistä.

Melomaan ei kannata lähteä mikä tahansa pelastusliivi päällä, vaan järkevintä on hankkia melontaliivi. Melontaliivi ei ylety tavallisen pelastusliivin tapaan vyötärölle asti ja tämä mahdollistaa sen, että ylävartaloa pystyy kiertämään vapaasti. Monista tavallisista pelastusliiveistä poiketen melontaliivi ei tosin käännä veden varaan joutuneen kasvoja pinnalle itsestään.

Aukkopeite on myös tärkeä varuste, sillä se sulkee kajakin istuinaukon melonnan ajaksi ja tämä takaa sen, ettei kajakin sisään pääse vettä. Peitteen yläreuna tulee melojan vyötärölle ja helma taas istuinaukon reunoille. Hyvällä säällä voi myös käyttää puolipeitettä, joka ei sulje istuinaukkoa kokonaan. Tämä sopii käytettäväksi vain silloin, kun aallokkoa ei juuri ole.

Mikäli melontaretkelle ottaa mukaan esimerkiksi eväitä tai muita varusteita, ne voi olla hyvä pakata vesitiiviiseen pakkauspussiin. Pussi pitää tavarat kuivina, vaikka kajakkiin pääsisi vettä tai se kaatuisi.

Varsinkin pitkälle retkelle lähtiessä myös pelastustarvikkeet saattavat tulla tarpeeseen. Jos kajakki pääsee kaatumaan, tällöin äyskäri ja pumppu ovat hyviä sen tyhjentämiseen. Kokoontaittuva varamela on myös hyvä olla olemassa siltä varalta, jos mela katkeaa. Lisäksi mukana kannattaa aina ollu hätäraketteja, pilli, soihtuja ja ensiapupakkaus. Joki- tai koskimelontaa harrastessa mukana kannattaa olla myös heittoköysi, jolla voi auttaa veden varaan joutuneen melojan rantaan.

Jos tarkoituksena on meloa myös pimeän aikaan, tällöin mukana tulee olla myös vilkkumaton valkoinen valo, jotta muut vesillä liikkujat näkevät kanootin. Valon ei tarvitse olla koko ajan päällä, vaikka tämä olisi tietysti kannattavaa. Muita kuin valkoisia vilkkumattomia valoja ei saa käyttää merilikenteessä.