Kajakkien valmistus

Kajakit valmistetaan useimmiten polyeteenistä, kevlarista, lasikuidusta, diolenista ja hiilikuidusta. Käytettävä materiaali riippuu hieman siitä, mihin tarkoitukseen kajakki on suunniteltu. Yksi edullisimmista valmistusmateriaaleista on polyeteeni ja muovi. Lisäksi se on hyvin kestävää, mutta polyeteenin huonona puolena on taas se, että siitä valmistetut kajakit ovat melko raskaita eikä niiden pinta ole yhtä liukas kuin kuituisissa kajakeissa. Muovin huonoja puolia on myös se, että se saattaa pehmetä helteellä ja kajakki voi näin ollen vääntyä.

Diolen ja lasikuitu ovat muovia huomattavasti kevyempiä materiaaleja, eivätkä ne pehmene korkeissakaan lämpötiloissa. Niistä tehdyt kajakit eivät kuitenkaan ole yhtä iskunkestäviä kuin muovista tehdyt, ja kajakki saattaa hajota esimerkiksi kiviin osuessaan. Toisinaan kajakkeja valmistetaan myös puusta. Nykyään kajakkeja tosin tehdään harvemmin kokonaan puusta. Puusta tehdään vain runko, joka päällystetään sitten lasikuitukankaalla ja laminoidaan.

Erilaiset kajakit

Kajakkeja on olemassa todella monia eri tyyppisiä. Muun muassa kajakin muoto ja valmistusmateriaalit riippuvat siitä, mihin tarkoitukseen kajakki valmistetaan.

Retkeilyyn tarkoitettuja kajakkeja löytyy kahtia erilaisia: retkikajakki ja merikajakki. Retkikajakki on tarkoitettu pitkiä matkoja varten, ja sinne mahtuu mukaan jonkin verran retkeilyvarusteita. Merikajakki on melko saman tyylinen kuin retkikajakki, mutta se on tarkoitettu erityisesti merellä melontaan. Suunnittelunsa ansiosta merikajakki pitää suuntansa myös aallokossa.

Koskissa melontaa varten on myös olemassa monia erilaisia kajakkeja; muun muassa koskikajakki, slalomkajakki ja freestylekajakki. Koskikajakki on lyhyt, koskissa melomiseen suunnniteltu kajakki. Slalomkajakki taas sopii erityisesti koskipujotteluun. Freestylekajakilla sen sijaan voi temppuilla koskien kuohuissa.

Ratakajakki taas eroaa ulkoasultaan ja muodoltaan melkoisesti muista kajakeista. Ratakajakki on tarkoitettu kilpamelontaan, joten niistä on luonnollisesti pyritty tekemään mahdollisimman nopeita. Tämä on saavitettu tekemällä kajateista muun muassa todella kapeita, jopa niin kapeita että niihin mahtuu vain juuri ja juuri istumaan. Kapeus aiheuttaa sen, että ratakajakit ovat muita kajakkeja epävakaampia.

Lisäksi on olemassa esimerkiksi kanoottipoolon pelaamiseen ja kalastukseen suunniteltuja kajakkeja. Joissain tapauksissa myös kokoonpantava kajakki voi olla hyvä ratkaisu. Kokoonpantavat kajakit ovat joko ilmatäytteisiä tai koostuvat kokoontaitettavasta kehikosta, jonka päälle pingotetaan vesitiivis kangas.