Mauri-myrsky irrotti veneitä laitureista

Mauri-myrsky jäi odotettua vaisummaksi

Lauantaina 22. syyskuuta Suomeen saapunut Mauri 18 -myrsky oli odotettua vaisumpi. Tuulen nopeus ylsi puuskittain 15-20 metriin sekunnissa ja Espoon Nuuksiossa jopa 23,2 metriin sekunnissa. Merellä tuulet olivat myrskylukemissa jo aamupäivällä ja aiheuttivat aaltojen korkeuden nousuun jopa viiteen metriin pohjoisella Itämerellä. Myös esimerkiksi Uudellamaalla vedenkorkeudet nousivat paikoitellen myrskyn vuoksi. Voimakkaimman tuulen kesto jäi lyhyemmäksi kuin alkuun ennustettiin.

Tuhot jäivät melko vähäisiksi

Myrskyn pelättiin aiheuttavan paljonkin tuhoja, mutta lopulta tuhot jäivät melko vähäisiksi. Pelastuslaitokset pysyivät suht kiireisinä myrskyn ajan, mutta tehtävien määrä oli kuitenkin vielä normaalin rajoissa, eikä valmiutta tarvinnut nostaa myrskyn takia. Tuuli myös katkoi sähköjä esimerkiksi Merikarvialla ja Naantalissa. Sähköttä oli enimmillään jopa noin 10 000 suomalaista.

Suomen edellinen Mauri-myrsky nähtiin Lapissa. Myrsky raivosi 36 vuotta sitten ja katkoi puita sekä tempaisi mökin irti maasta. Tällöin myrsky johti myös kahteen kuolemaan

Veneitä pääsi kuitenkin irtoamaan laiturista

Veneilijöille myrsky aiheutti kuitenkin jonkin verran harmia. Etelä-Suomen rajavartiolaitoksen ja pelastuslaitoksen mukaan moni vene pääsi myrskyn aikana irtoamaan laiturista. Tämä työllisti sekä rajavartiolaitosta että pelastuslaitosta, mutta henkilövahinkoja tai muita vakavampia vahinkoja ei tiettävästi sattunut.

Merivartiosto raportoi lauantaina Twitter-tilillään kovan tuulen irrottaneen useita veneitä Helsingissä ja Espoossa. Twiitin mukaan tämä piti sekä viranomaiset että vapaaehtoiset meripelastajat kiireisinä.

Esimerkiksi Helsingin Ruoholahden kanavassa kaksi pulpettivenettä täyttyi myrskyn aikana puolittain vedellä ja meinasivat kaatua. Pelastuslaitos kävi tyhjentämässä kyseiset veneet. Laitureista irronneita veneitä sen sijaan hinattiin eri viranomaislaitureihin ja niiden omistajiin on yritetty saada yhteys.

Veneilijöiden kannattaa olla syksyn tullen tarkkana

Syksyn saapuessa veneilijöiden kannattaakin olla tarkkana sekä vesillä että laiturissa. Myrskyä edeltävällä viikolla Länsi-Suomen merivartiostolla riitti hommaa, sillä torstaina Porin ja Turun rannikoilla upposi vene. Porissa veneen uppoaminen johtui siitä, että moottoriveneen koneeseen tuli vika, ja vene ajautui tämän vuoksi rannikolle. Aallot paiskoivat venettä vasten kivikkoa ja vene pääsi vaurioitumaan pahasti, eikä sitä voitu enää siirtää turvaan hinaamalla. Turun tapaturmassa taas oli kyseessä purjevene, jonka uppoaminen johtui kovasta merenkäynnistä. Henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin.