Merivartiosto yllättyi veneiden määrästä syyskuun puolivälissä

Syyskuun puolivälissä veneitä liikkeellä yllättävän paljon

Veneiden runsas määrä yllätti Suomenlahden merivartioston syyskuun kolmantena viikonloppuna. Veneiden paljoudesta huolimatta meripelastustehtäviä oli kuitenkin lähes puolet vähemmän edelliseen viikkoon verrattuna.

Suomenlahden merivartiosto on osa sisäasianministeriöön kuuluvaa Rajavartiolaitosta. Suomenlahden merivartioston lisäksi Suomessa on vain Länsi-Suomen merivartiosto. Suomenlahden merivartiosto vastaa muun muassa rajavalvonnasta sekä rajatarkastuksista ja meripelastuspalvelusta. Meripelastukset hoidetaan yhteistyössä muiden viranomaisten sekä vapaaehtoisten järjestöjen kanssa.

Alkuviikosta pysyttiin maissa myrskyjen vuoksi

Myrskyisä alkuviikko sai suurimman osan veneilijöistä pysymään alkuviikon maissa. Merivartiosto arvelee, että tämän vuoksi erilaisia pelastus- tai avustustehtäviä ei myöskään juurikaan ollut alkuviikolla. Merivartioston mukaan vääjäämättä lähestyvällä syksyllä oli myös varmasti osuutensa siinä, miksi meripelastustehtäviä oli kyseisellä viikolla niin vähän. Ilmojen parannuttua veneilijöitä lähti kuitenkin vesille yllättävän paljon. Varsinkin 15. ja 16. syyskuuta veneilijöitä oli liikkeellä harvinaisen paljon.

Osa liikkeelle lähteneistä oli tekemässä muutakin kuin vain veneilemässä. Kalastajia oli nimittäin myös liikkeellä harvinaisen paljon loppuviikon hyvän sään vuoksi. Loppuviikosta Suomenlahden merivartiosto suorittikin kalastuksenvalvontaa venepoliisin kanssa. Kaikilla liikkeellä olevilla oli kuitenkin kalastusluvat asianmukaisessa kunnossa.

Viikko ei sujunut täysin ilman tapaturmia

Täysin ongelmitta koko viikkoa ei kuitenkaan selvitty. Viikon aikana sattui kaksi hätätilannetta. Molemmissa tapauksissa pulaan oli joutunut purjealus. Ensimmäisessä tapauksessa vene oli päässyt kaatumaan ja toisessa taas ajautunut päin rantakalliota. Meripelastuksen mukaan näistä tapauksista selvittiin kuitenkin ilman henkilövahinkoja.

Viime aikojen pahin turma konttialuksen pohjakosketus

Kaikista viime aikojen meritapaturmista ei olla kuitenkaan selvitty yhtä helpolla. Vakavin lähiaikoina sattuneista turmista on Kotkan edustalla tapahtunut konttialuksen pohjakosketus. Keskiviikkona 12. syyskuuta lähes 160-metrien rahtialus ajautui Kotkan Mussalon edustalla matalikolle. Rajavartiolaitoksen mukaan kyseinen alus on Antigua ja Barbudaan rekisteröity konttialus. Alus on ilmeisesti nimeltään Priamos. Pelastustehtäviin lähti yksiköitä sekä Kotkan että Haapasaaren merivartioasemilta. Lisäksi apuna oli yksiköitä Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Alus saatiin lopulta irrotettua matalikolta hinaajan avulla. Tällä hetkellä konttialus on Mussalon satamassa ja sille tehdään tarkempia tutkimuksia. Öljyvahinkoja tämä turma ei tietojen mukaan aiheuttanut. Onnettumuustutkimuskeskus tutkii parhaillaan sitä, miten tämä tapaturma pääsi sattumaan.