Tapio Lehtinen jatkaa Etelämerelle ilman sähköjä

Tapio Lehtinen suuntaa Etelämerelle ilman sähköjä

Golden Globe Race -kisassa mukana oleva Tapio Lehtinen on suuntaamassa Etelämerelle. Käytössään hänellä on purjevene, jossa ei ole sähköjä juuri ollenkaan. Osa kisaa seuranneista on ollut huolissaan Lehtisen turvallisuudesta. Veneen aurinkopaneelit sekä vesi- ja tuuligeneraattori toimivat nimittäin kaikki vajaalla teholla. Lisäksi akkuja lataava moottori on jumiutunut. Käytännössä sähköt siis puuttuvat lähes kokonaan.

Tapion poika Lauri Lehtinen on kuitenkin sanonut, ettei hänen isänsä ole yhtään sen suuremmassa vaarassa kuin ennenkään kisan aikana. Lauri Lehtinen on itsekin purjehtinut olympiatasolla, ja hänellä on näin ollen tietämystä asiaan liittyen. Tapio Lehtinen on myös hyvin kokenut purjehtija, eikä hänestä siksikään tarvitse olla suuremmin huolissaan. Lehtinen purjehti maailman ympäri jo vuosina 1981-1982. Tällöin hän ei tosin suorittanut purjehdusta yksin, vaan hän oli osana kymmenhenkistä miehistöä.

Kilpailun johdolle Tapio Lehtinen ilmoitti jatkavansa kilpailua pimeänä eli ilman satelliittipaikanninta. Pimeänä purjehtiminen (Dark Ship) tarkoittaa sitä, etteivät kisan järjestäjät tai seuraajat pysty enää seuraamaan Lehtisen sijaintia. Virtaa tulee kuitenkin löytyä sen verran, että Lehtinen pystyy suorittamaan päivittäisen paikannusilmoituksen sekä viikoittaisen satelliittipuhelun. Veneen turvallisuuteen sähköjen puute ei kuitenkaan vaikuta.

Lehtinen ei poikkea Kapkaupungin satamaan

Halutessaan Lehtinen voisi poiketa Kapkaupungin satamaan huoltamaan sähkönsä. Tällöin hän kuitenkin putoaisi pois Golden Globe Racen pääluokasta ja jatkaisi kisaa Chichester-luokassa. Pääluokassa nimittäin purjehditaan tekemättä yhtäkään pysähdystä. Pääluokasta putoaminen olisi kuitenkin suomalaiskipparille suuri pettymys, eikä hän ole edes harkinnut Kapkaupungin satamassa pysähtymistä.

Etelämerellä ovat käynnissä viimeiset talvimyrskyt. Vielä ei tiedetä, kuinka suureen vaaraan purjehtijat voivat siellä joutua. Kilpailun johto on varoittanut kilpailijoita pahimmista myrskyistä ja lähettänyt lisäohjeistukseksi myös satellittikuvia. Lehtinen ei kuitenkaan ilmeisesti pysty vastaanottamaan näitä myrskyistä varottavia satellittiikuvia.

Radioamatööreistä on ollut apua

Lehtisen veneen radiolla on kuitenkin edelleen mahdollista kuunnella säätiedotuksia. Lisäksi Lehtinen pystyy olemaan yhteydessä ulkomaailmaan esimerkiksi radioamatöörien avulla. Varsinkin Lehtisen seikkailua seuraavista suomalaisista radioamatööreistä on ollut Lehtiselle apua. Radioamatöörit ovat muun muassa välittäneet Lehtiselle säätietoja sekä tietoja muista kisaan osallistuvista veneistä. Radioamatöörit ovat myös pyrkineet auttamaan Lehtistä veneensä sähkölaitteen korjaamisessa.