Mihin tarkoitukseen vene ollaan hankkimassa?

Ennen kuin venettä lähtee hankkimaan tai edes miettimään, mistä sen ostaisi, kannattaa ottaa huomioon muutama asia. Ensinnäkin kannattaa miettiä sitä, minkä tyyppisen veneen haluaa. Jokaisella venetyypillä on oma käyttötarkoituksensa, ja erilaiset veneet myös sopivat hieman erilaisiin ympäristöihin.

Tähän kysymykseen voidaan lähteä hakemaan vastausta miettimällä, minkä tyyppiseen veneilyyn venettä ollaan hankkimassa. Tätä kannattaa miettiä erityisen tarkasti silloin, jos et ole vielä edes varma siitä, mihin kaikkeen venettä tulisit käyttämään. Varsinkin ensimmäistä venettä hankkivan kannattaa tehdä vaikkapa lista kaikista asiosita, mitä hän haluaisi veneellä tehdä sekä ympäristöistä, joissa venettä tullaan käyttämään.

Mitkä ominaisuuksia veneessä tulisi olla?

Kun veneen käyttötarkoitus on selvillä, voidaan alkaa miettiä tarpeellisia ominaisuuksia. Tulisiko veneessä olla yöpymismahdollisuus vai tehdäänkö sillä vain lyhyitä päiväreissuja? Kuinka monta henkeä veneen kyytiin pitäisi mahtua? Entä kuinka nopea ja kestävä veneen tulee olla? Päätettyäsi veneen käyttötarkoituksen ja sen, mitä ominaisuuksia tulee olla, pystyt rajaamaan veneen etsintäsi jo tiettyyn venetyyppiin. Moottoriveneet voidaan jakaa kuuteen eri kategoriaan, jotka ovat: pulpettiveneet, bow riderit, hard topit, day cruiserit, walk aroundit ja hytilliset.

Ostaisinko uuden vai käytetyn veneen?

Kun haluttu venetyyppi on selvillä, pitäisi vielä miettiä, hankitaanko vene uutena vai käytettynä. Käytettyjä veneitä on markkinoilla runsaasti ja luonnollisesti hinnat ovat huomattavasti uutta venettä alhaisempia. Jos harkitset käytetyn veneen ostamista, kannattaa kuitenkin ottaa huomioon se, että käytetty vene tulee luultavasti tarvitsemaan huoltoa uutta venettä aikaisemmin. Myöskään takuita käytetyn veneen toimivuudesta ei ole.

Tästä huolimatta myös käytettyjen veneiden tarjonnan tarkistaminen kannattaa, sillä välillä käytettynä voi saada lähes uudenveroisenkin veneen. Käytetyn veneen hankinnassa vaaditaan vain enemmän taustatyötä ja asiaan perehtymistä, jos ei halua tulla vahingossa ostaneeksi venettä, jonka huoltoon saa heti alkaa syytää suuria summia rahaa. Jos aiot ostaa käytetyn veneen, lasikuidusta tai alumiinista tehty vene on yleensä hyvä valinta. Näistä materiaaleista tehdyt veneet kestävät yleensä paremmin kuin esimerkiksi puiset veneet, eivätkä vaadi yhtä paljon huoltoa kestääkseen.