Mistä etsiä venettä?

Kun on tehty päätös siitä, millainen vene ollaan hankkimassa, on aika lähteä venekaupoille. Sen sijaan että lampsisit suoraan konkreettiseen kauppaan, kannattaa veneiden selaaminen kuitenkin aloittaa netissä. Netissä pääset kätevästi selaamaan sekä uusia että käytettyjä veneitä. Hintojen vertailu on helppoa ja saat hyvän käsityksen erilaisten veneiden hintatasosta sekä käytettyjen ja uusien veneiden hintaeroista. Joillain sivustoilla saattaa jopa päästä tekemään virtuaalikierroksen haluamansa veneen sisällä.

Erilaisia veneitä myyviä sivustoa löytyy netistä runsaasti. Vaikkapa yksinkertaisilla hakusanoilla “veneet” tai “käytetty vene” löytyy useita eri sivustoja, joita veneitä pääsee ostamaan. Sivustoilla on yleensä myös oma hakutoimintonsa, joiden kautta veneitä pääsee hakemaan vaikkapa veneen tyypin, mallin, hinnan tai sijainnin mukaan. Hakutoiminnot myös helpottavat veneiden vertailua.

Ilmoituksia selatessa kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi se, jätetäänkö ilmoituksessa jotain oleellista kertomatta. Tämä on yleensä huono merkki, sillä se kertoo usein siitä, että veneessä on jotain vialla. Kannattaa myös tarkistaa, myykö venettä yksityishenkilö vai yritys ja tutkia myyjän luotettavuutta esimerkiksi muut myynnissä olevat kohteet tarkistamalla. Lisäksi kannattaa aina muistaa tarkistaa, mitä lisävarusteita ilmoituksessa sanotaan veneen sisältävän.

Mitä tehdä sopivan veneen löydyttyä?

Kun on löydetty muutama miellyttävä vene sekä myyjä, jolta haluamansa veneen saisi kohtuuhintaan, kannattaa veneitä lähteä katsomaan paikan päälle. Varsinkin jos kyseessä on käytetty tai yksityishenkilön myymä vene, kannattaa vene ehdottamasti tarkastaa huolellisesti paikan päällä. Kannattaa muistaa, että jos veneen hinta vaikuttaa vähän liiankin edulliselta verrattaessa muihin samankaltaisiin veneisiin, on veneessä usein jokin vika, joka on jätetty mainitsematta.

Vene kannattaa ehdottomasti viedä koeajolle, mutta myös veneen kuivalla maalla tarkastaminen on tärkeää. Vedessähän iso osa veneestä jää pinnan alle, joten vene kannattaa tarkastaa myös niin, että koko vene on näkyvissä. Veneelle voi olla myös järkevää pyytää virallinen kuntotarkastus, tai vähintäänkin ottaa venettä mukaan katsomaan ammattilainen tai itseä kokeneempi veneharrastaja.

Jos tulet siihen tulokseen, että haluaisit ostaa veneen, kannattaa vielä varmistaa, mitä kaikkea kauppaan sisältyy. Ostaja pääsee usein vaikuttamaan tähän jonkin verran esimerkiksi lisävarusteiden osalta. Olisi hyvä, jos onnistuisit pitämään pään kylmänä kauppojen ajan, sillä jos vaikutat liian innokkaalta, saatat joutua maksamaan ylihintaa.