Mitä ovat purjehduskilpailut?

Kilpapurjehdusta voidaan harrastaa purjeveneiden lisäksi myös purjejollilla tai -laudoilla. Purjehduskilpailut vaihtelevat muutaman tunnin kestävästä ratapurjehdusta jopa pari päivää kestäviin avomerikilpailuihin. Toisinaan järjestetään vielä tätäkin pitäkestoisempia ja haasteellisempia maailmanympäryspurjehduksia. Purjehduskilpailuihin voi osallistua joko yksin tai sitten osana miehistöä.

Kilpapurjeveneiden tyyppi vaihtelee todella paljon käytävän kilpailun mukaan. Joihinkin kisoihin osallistutaan parin metrin pituisilla jollilla ja toisiin taas jopa lähes 100 metriä pitkillä purjelaivoilla. Joskus kilpailuja järjestetään myös erilaisten veneiden kesken. Tällaisiin tasoitusluokkiin voi periaatteessa osallistua millä tahansa purjeveneellä. Yleensä tasoitusluokkiin kuitenkin osallistuu vain retki- ja matkapurjehdukseen tarkoitettuja köliveneitä. Veneiden erot tasoitetaan laskemalla veneelle tai veneluokalle tasoituskerroin.

Yleensä purjehduskilpailuissa on monta osallistujaa radalla samanaikaisesti, mutta viime aikoina ovat tulleet suosituksi myös parikilpailut (match race). Parikilpailuissa radalla on samanaikaisesti vain kaksi venekuntaa. Kilpailu etenee niin, että parikilpailun voittaja jatkaa ja saa vastaansa uuden vastustajan, kun taas häviäjä putoaa kisasta.

Purjehduskilpailut Suomessa ja ulkomailla

Purjehduskilpailuja järjestetään sekä Suomessa että ympäri maailmaa. Tunnetuimpiin kansainvälisiin purjehduskilpailuihin saattaa osallistua kerralla jopa tuhansia purjeveneitä. Tunnetuimpia kansainvälisiä purjehduskilpailuja ovat muun muassa America’s Cup, Barcolana, Centomiglia, Fastnet Race, Gotland Runt, Key West, Kieler Woche, Kings Cup, Sydney Hobart, Vendée Globe, Volvo Ocean Race ja Transat650.

Suomessakin suosituimmat purjehduskilpailut ja regatat saattavat houkutella paikalle jopa satoja veneitä. Tunnetuimpia suomalaisista avomeri- ja matkapurjehduskilpailuista ovat muun muassa Avomeri SM, Emäsalon lenkki, SLAM Suursaari Race, Helsinki Tallinna Race, Matala Ocean Race, Päijännepurjehdus, Viaporin Tuoppi ja Pyytinkarin kisat. Tämän lisäksi Suomessa järjestetään jonkin verran regatoita, jotka ovat monipäiväisiä ratapurjehduskilpailuja.

Suomessa järjestetään myös jonkin verran erilaisia viikkokilpailuja. Viikkokilpailut ovat yleensä rentoja kilpailuja, joissa lajista kiinnostuneet pääsevät tutustumaan kilpapurjehdukseen ja harrastajat taas pääsevät harjoittamaan taitojaan. Aina viikkokilpailut eivät kuitenkaan ole rentoja “harjoituskilpailuja”, vaan joskus järjestetään myös vakavia viikkokilpailuja.

Purjehdusta voi nähdä myös olympialaisissa, ja olympialaisissa on itseasiassa jopa kahdeksan erilaista purjehdusluokkaa. Olympialaisissa nykyään kisattavat luokat ovat 470, 49er, E-jolla, Elliott 6m, Finnjolla, Laser, Star ja purjelautailu.