Moottorivenekilpailujen tyypit

Suomessa moottoriveneillä ajettavat nopeuskilpailut jaetaan avomerikilpailuihin ja ratakilpailuihin. Englanniksi vastaavat nimitykset ovat offshore race ja circuit race.

Avomerikilpailut järjestetään avoimilla vesillä, kuten kilpailun nimestäkin voi päätellä. Radan pituus voi olla mitä vain parista kilometristä moniin kymmeniin kilometreihin. Ratakailpailut taas järjestetään suljetulla radalla, joka on huomattavasti avomerikilpailuiden rataa lyhyempi. Ratakilpailun rata on kilpaluokasta riippuen 600-2000 metriä pitkä.

Suomessa moottoriveneillä ajetaan vain näitä edellä mainitun tyyppisiä kilpailuja, mutta joissain muissa maissa moottoriveneille järjestetään muunlaisiakin nopeuskilpailuja, esimerkiksi jokimaratoneja.

Kisoissa veneet jaetaan eri ryhmiin ja luokkiin

Veneet jaetaan sekä avomeri- että ratakilpailuissa erilaisiin ryhmiin ja luokkiin niiden koon, moottorin ja runkotyypin mukaan. Avomerikilpailussa ryhmiä on vain kaksi: Offshore 1 ja 3. Nämä ryhmät kuitenkin jaetaan useisiin eri luokkiin. Esimerkiksi Offshore 3 -ryhmä jaetaan neljään eri luokkaan moottorin tilavuuden mukaan: 1, 2, 3 ja 6 litraa. Moottorin tilavuuden lisäksi veneelle on asetettu kussakin luokassa erilaisia vaatimuksia liittyen muun muassa veneen mittoihin ja painoon.

Ratakilpailuissa ryhmiä on enemmän. Esimerkiksi vapaaviritteisille, standarimoottoreille ja yksirunkoveneille on kaikille omat ryhmänsä. Avomerikilpailun tapaan ratakilpailussakin ryhmät jaetaan moottorien tilavuuden perusteella edelleen luokkiin, joissa on moottorin tilavuuden lisäksi muitakin vaatimuksia.

Tarjolla sekä kotimaisia että kansainvälisiä kilpailuja

Kilpaveneilyä voi harrastaa jopa MM-tasolla. Kenties tunnetuimpia veneilyn MM-sarjoja on Formula 1 -kisat. Myös Suomesta löytyy kuitenkin monia kilpaveneilykisoja. Vuonna 2018 SM-kisoja pidettiin esimerkiksi Sipoossa, Kotkalla, Hirvensalmella, Karjalohjalla, Imatralla ja Hollolassa.

Kilpaveneilyn aloittaminen

Veneilyharrastuksen voi aloittaa jo lapsena. Suomen Purjehduksen ja Veneilyn alainen nopeiskilpatoimikunta järjestää yleensä kaksi juniorileiriä vuodessa. Leireillä voi harjoitella veneen ajamista ja käsittelyä ja leiriläisille järjestetään harjoituskilpailu.

Kilpaveneilyn voi aloittaa jo 8-vuotiaana. Tällöin kisataan yksityyppiveneillä sekä 10-hevosvoimaisilla nelitahtikoneilla. Tämä yli 8-vuotiaille tarkoitettu SJ10-luokka on helppo tapa tutustua kilpaveneilyyn ja oppia lajin sääntöjä.

Toki kilpaveneilyn aloittaminen on mahdollista myös aikuisena. Paras tapa päästä lajiin mukaan aikuisena on hyödyntää kokeneempien harrastajien tietotaitoa ja apua. Kilpailuihin osallistumiseksi veneen kuljettajan tulee hankkia kilpailulisenssi. Aikuisten kilpailuihin ei ole olemassa yläikärajaa, ja miehet ja naiset kilpailevat samassa sarjassa.